MEYA Body & Mind, Naaldwijk , Yoga , ontspanning,

Wat is nu eigenlijk het doel van yoga?

” Ik zit op yoga” zeggen tegenwoordig steeds meer mensen. En daar word ik als yogajuf alleen maar heel erg blij van.  Op social media is yoga ‘hot’. Veelal slanke dames in moeilijke houdingen krijgen veel likes. Fantastisch al die aandacht voor yoga.

De reden dat mensen op yoga gaan is natuurlijk heel divers. De een zoekt naar ontspanning, de ander wil soepel blijven en weer een ander heeft een gave foto gezien op social media en zou er ook wel zo uit willen zien. Iedere reden is legitiem, iedere reden om te beginnen even belangrijk.

Meestal liggen de redenen om aan yoga te beginnen voor mensen buiten zichzelf, iets wat men wil bereiken en (nog) niet van binnen ervaren. Via yoga zal men er, soms pas na vele vele jaren, achter komen dat waarnaar gezocht wordt reeds aanwezig is in onszelf. En blijkt dat de aanvankelijke reden om aan yoga te beginnen geen doel is gebleven, omdat yoga je belevingswereld andere dimensies heeft gegeven.

Het blijkt dat de ontspanning die je zocht reeds in je zat, alleen dat je spanningen kreeg van de keuzes die je zelf maakte bij de invulling van je dagelijkse leven. En ben je erachter gekomen dat als je dingen doet die dicht bij jezelf zijn, waarachtig aan wie je in wezen bent, je geen spanningen meer ervaart.

En bleek dat de waardering en liefde die je voor jezelf wilde voelen, door ook in een gave legging slank en uitdagend in een houding te kunnen komen, reeds in je aanwezig was. Dat deze liefde voor je lichaam en je ziel onafhankelijk is van wat het kan en hoe het er uit ziet.

Wat is dan het doel van yoga volgens de oude tradities?  YOGAS-CITTA-VRTTI-NIRODHAH . Yoga is het stilzetten van de wijzigingen van het denken. Het doel van yoga heeft dus niet zoveel te maken met slank zijn, ontspanning zoeken en lenig worden. Het heeft vooral te maken met denken en dan met name wie we zijn zonder al dit denken. In iedereen is een ziel, een ware aard gehuisvest. (zweefweetje: al onze zielen zijn samen een. Jij bent niet anders dan mij, wij zijn met zijn allen samen uiteindelijk een). Als ons bewustzijn ononderbroken op deze ziel gericht is, zal het Samadhi bereiken. Zonder dit al te ingewikkeld te laten klinken zal ik dit kort gezegd het samengaan met het universele noemen (zweefweetje nr 2: zo komen we allen weer samen als een). Oftewel verlossing.

Het ‘probleem’ echter is dat ons bewustzijn zich vooral richt op de continue stroom van gedachten en gevoelens die we ervaren, ingegeven door de buitenwereld. En dus helemaal niet gericht is op onze ware ziel. Dagelijks zijn we ontzettend druk met onze gedachten in de weer, onze gevoelens schieten van de ene naar de andere kant. Zo willen we wat fijn was, elke keer weer herhalen en zoeken naar mogelijkheden om dit steeds weer na te streven. We willen ons onderscheiden van anderen, beter worden of anders zijn of juist voelen we ons minder dan de ander. We willen wat niet fijn was, niet meer meemaken en houden ons bezig het vooral uit de weg te gaan. En we willen leven! het gevoel te leven door de rand op te zoeken, de bevestiging van leven te ervaren, zijn bang voor de dood.

We zien echter niet in dat al dit nastreven, onderscheiden, ontwijken en angst voor de dood en verlies ons weg houdt van onze ware aard. Ons dagelijks druk houdt, in een vicieuze cirkel vasthoudt, maar niks te maken heeft met wie we daadwerkelijk zijn. We zijn onwetend. We zien nog niet in dat geluk niet vindbaar is buiten onszelf, maar in ons aanwezig is. Sterker nog dat geluk geen doelstelling is, maar een staat van zijn waar je wellicht ooit kan komen. We zien nog niet in dat het van buiten naar binnen halen geen waarde heeft in onze weg naar verlossing. Het vergaren van rijkdom, spullen, geluksmomenten, verdriet, liefde, misere, je niet helpt naar verlossing. Dat de enige weg naar verlossing is, je bewustzijn te richten naar binnen, naar je ware aard. Zonder de sluier van gedachten.

Yoga biedt je mogelijkheden om de dit alles te doorbreken. Om stappen te zetten naar de verlossing. Wat yoga allemaal biedt om verlossing te bereiken lees je in mijn volgende blog. Vraag je voor nu maar eens af hoe vaak je denkt, en waar je gedachten allemaal over gaan, welke soorten gedachten je hebt en waarom je ze hebt. Onderzoek ze, kijk ernaar, neem de eerste stap naar bewustwording.

En doe in de tussentijd een gave legging aan, koop een coole mat, wring je in een onmogelijke houding, ga op zoek naar ontspanning en geluk. Stapje voor stapje je eigen weg. Je komt er wel!

Namaste,

Annemiek